Paddenstoelen
in dit jaargetijde volop aanwezig in de natuur om naar te kijken
maar ik gebruik de eetbare ook graag en vaak om er een lekker maaltje van te maken
vorige week kwam manlief van de weekmarkt en zette de papieren zak voor mij op het aanrecht neer met de woorden:ik denk dat jij hier wel iets mee kan.......
.....en hij kent me wat dat betreft na meer dan 50 jaar maar al te goed
en ik weet; de liefde van de man gaat door de maag
dus ik ging maar al te graag aan de slag
want met paddenstoelen kan je alle kanten op
zo'n borsteltje biedt uitkomst om ze van ongerechtigheden te ontdoen
doordat paddenstoelen een sponsachtige structuur hebben komen ze beter niet in aanraking met water
dit zou hun goede smaak niet ten goede komen
een aardige melange
wie vind ze nou niet leuk om te bekijken
en bovendien kun je er ook aardig mee koken
dit keer koos ik voor een paddenstoelen-kipragout
ik pocheerde vooraf 3 grote dubbele kipfilets in bouillon
waarin ik ze af liet koelen
door deze manier van garen blijft het gevogelte vlees mals en sappig
eetlepel Hollandse lijnzaadolie om te bakken in de wokpan waarin ik 4 kleingesneden sjalotten
glazig liet worden met flinke theelepel curry Madras
ik zweer de laatste tijd bij de specerijenmelange by Jonnie Boer
heb inmiddels al kennisgemaakt met de hele serie uit alle windstreken en vind ze stuk voor stuk heerlijk en geen toegevoegd zout
liet de aan stukken gesneden paddenstoelen kort mee bakken
hebben niet veel nodig anders worden ze taai
in andere pan liet ik 60 gram grasboter smelten waar 60 gram bloem bij ging
flink met de garde erdoor heen tot alle bloem opgenomen is
dan goed blijven roeren om klontjes te voorkomen tijden het toevoegen van 1 liter krachtige en gezouten kippenbouillon
tegen de tijd dat het gaat pruttelen en je kramp hebt van het 8888888jes draaien ;-)heb je een mooie roux
de in stukken gesneden kipfilets en paddenstoelen toevoegen,omroeren en goed doorwarmen
op smaak brengen met nootmuskaat van de rasp
peper uit de molen scheut koksroom uit de fles
en halve kop geknipte krulpeterselie
je kan de ragout op verschillende manieren opdienen
een Vlaamse klassieker die op tal van plaatsen geserveerd wordt onder de namen
vidé ,vol-au-vent of koninginnenhapje
tot het bij ons bekende pasteibakje met hoedje van bladerdeeg
ik koos dit keer voor lekkere dikke sneden geroosterd maisbrood
waarop de ragout ging