***** ''NU IS TEETIED''*****
en dat is het in Ostfriesland van de vroege morgen tot de late avond
Wanneer ik aan thee drinkers denk komt bij mij het eerst de Japanse theeceremonie in gedachten....
ook de Engelse staan erom bekend
en de Turken kunnen er ook wat van met hun kleine glaasjes mierzoete thee...
Toen wij ruim een maand geleden besloten om onze vakantie te gaan doorbrengen in Ostfriesland kwam ik tijdens het inlezen de vele verhalen tegen over de TeeCultuur die daar heerst,
nooit geweten dat daar in dat stukje Noord-Duitsland per hoofd van de bevolking ruim 8 kilo thee per jaar verbruikt wordt.
Maar eenmaal daar werd het me duidelijk....
in elk dorp,gehucht of stad is op de hoek van de straat wel een TEESTUBE te vinden
met gezellig terras vaak onder oude Linde bomen waar menigeen op de oude sierlijke terrasstoeltjes met gietijzeren onderstel en latten zitting en rugleuning aan tafeltje zit te keuvelen en te genieten met het stoofje waarop de theepot staat en de thee wordt geschonken in kleine porseleinen kopjes
***“Drie kopjes thee zijn Oost-Friezenrecht”***
Maar wie dan niet de lepel in het kopje heeft gezet, wordt zonder vragen steeds
weer thee nageschonken
We bezochten ook verschillende Thee Musea's in Leer en Norden waar unieke verzameling over de geschiedenis van de thee, daaronder Chinees theeporselein uit de 17e en 18e eeuw.
Indrukwekkende voorbeelden van de geschiedenis Europese theecultuur vindt je in de vitrine's van het museum,daaronder een theekan van het rouwservies van de weduwe van Frederik de Grote.
Verschillende woonsituaties zijn nagebouwd en het museum heeft ook een theekeuken, die tot een theepauze uitnodigt
Indrukwekkende voorbeelden van de geschiedenis Europese theecultuur vindt je in de vitrine's van het museum,daaronder een theekan van het rouwservies van de weduwe van Frederik de Grote.
Verschillende woonsituaties zijn nagebouwd en het museum heeft ook een theekeuken, die tot een theepauze uitnodigt
***
***
***
***
***
***
het ''bekende'' Geisha kop en schoteltje wat ik al eens bij andere blogster voorbij zag komen
ook thee hoort onder de genotmiddelen zoals we allemaal wel weten;-)
***
En wat doe je dan als je weer thuis bent na enkele weken in dat mooie en vriendelijke Ostfriesland te zijn geweest.......
juist....
we zetten de teecultuur + ceremonie thuis gewoon verder.....
het ''bekende'' Geisha kop en schoteltje wat ik al eens bij andere blogster voorbij zag komen
ook thee hoort onder de genotmiddelen zoals we allemaal wel weten;-)
***
En wat doe je dan als je weer thuis bent na enkele weken in dat mooie en vriendelijke Ostfriesland te zijn geweest.......
juist....
we zetten de teecultuur + ceremonie thuis gewoon verder.....
***
je stopt de losse thee in een speciaal filterzakje
of je steekt zo'n handig theebladeren vangertje met tevens druppelvanger in de tuit van theepot en de thee kan los in de pot
handig dingetje wat je telkens weer opnieuw kan gebruiken
roest en oxydeert niet
***
***
***
***
je stopt de losse thee in een speciaal filterzakje
of je steekt zo'n handig theebladeren vangertje met tevens druppelvanger in de tuit van theepot en de thee kan los in de pot
handig dingetje wat je telkens weer opnieuw kan gebruiken
roest en oxydeert niet
***
***
***
***
***
Ostfriesland theeceremonie
De Ostfriesentee is een mengsel van een aantal verschillende
theesoorten, waarbij de Assams een dominante rol spelen. Verder worden er – al
naar gelang het theemerk – Java-, Ceylon-, Sumatra-, en Darjeelingsoorten
bijgemengd. Bij een echt Oost-Fries theemengsel worden meestal meer dan 10
verschillende theesoorten gemengd, om zo mogelijk altijd de voor het merk
typische smaak te behouden. De thee, die erg sterk wordt geserveerd, geniet men
het beste met een klontje en slagroom. Ook het water is erg belangrijk: Echte
Ostfriesen gaan, zo zegt men, alleen met een jerrycan theewater op reis.
Accessories
- Theekan
- theekopjes (decor “Oost-Friese roos”)
- Oost-Fries theelepeltje
- theelichtje
- theezeef of tuitzeef
- slagroomlepeltje
- Theekan
- theekopjes (decor “Oost-Friese roos”)
- Oost-Fries theelepeltje
- theelichtje
- theezeef of tuitzeef
- slagroomlepeltje
Ingrediënten
- Zacht water
- Oost-Friese thee ("Thiele Tee", "Bünting", "Onno Behrens")
- kluntje (grote witte kandijsuiker)
- verse room of verse Oost-Friese theeroom
Volgorde
Theekan met kokend water heet uitspoelen, per kopje 1 theelepel ( + 1 theelepel voor de kan) thee in de kan doen en ongeveer voor een kwart met het water opvullen. 3 Minuten laten trekken en dan de kan helemaal vullen. 1 kluntje in een kopje doen, die thee door de zeef in het kopje gieten en dan de room heel voorzichtig met de roomlepel “op de thee leggen”.
- Zacht water
- Oost-Friese thee ("Thiele Tee", "Bünting", "Onno Behrens")
- kluntje (grote witte kandijsuiker)
- verse room of verse Oost-Friese theeroom
Volgorde
Theekan met kokend water heet uitspoelen, per kopje 1 theelepel ( + 1 theelepel voor de kan) thee in de kan doen en ongeveer voor een kwart met het water opvullen. 3 Minuten laten trekken en dan de kan helemaal vullen. 1 kluntje in een kopje doen, die thee door de zeef in het kopje gieten en dan de room heel voorzichtig met de roomlepel “op de thee leggen”.
bron:ostfriesland-toerisme.nl
***
Wens jullie allemaal een fijn weekeind en lieve groeten onder het genot van kopje thee!!!
Ger